Dt. Musa AKYOL açıklamasında;
50-60 BİN DİŞ HEKİMİ MEZUN OLUCAK
“Dişhekimliği fakültelerine öğrenci alınmasının durdurulması halinde bile beş yıl içinde yaklaşık 50 bin yeni dişhekimi mezun olacağına işaret edem Akyol, 2028 yılında bir diş hekiminr düşen nüfusun yaklaşık 970 kişi olacaktır. Bu sayı AB ve OECD ortalamasının üzerine çıkacağı ayrıca bu kadar hızlı artan öğrenciye nitelikli eğitim verecekni öğretim üyesi kadrosunun yine mümkün olmadığını belirtti.
Dişhekimliği fakülteleri arasındaneğitim niteliği eğitici insan gücü ve altyapı açısından da ciddi oranda eşitsizlik bulunduğunu dile getiren Akyol şunları kaydetti:
“Yüksek öğretim alanında öğrenci başına düşem öğretim elemanı sayısı-nitelik göz ardı edilse dahi yetersizdir. Kaldı ki, insan gücü planlamasında ilgili meslek alanındaki talep de temel unsur olarak gözetilir.Gelişmiş ülkelerde dişhekimine yılda başvuru sıklığı kişi başı 5. Ülkemizde ise sadece 0.62’dir.
Tüm dünya ülkerinde olduğu gibi ülkemizde de dişhekimliği lisans eğitimi en maliyetli eğitimdir. Bu anlamda diş hekimliği eğitiminde insan gücü planlamasının daha da önem kazandığı bir gerçektir. ihtiyaçtan fazla mezunun katlanarak meslek hayatına atılmasıyla diş hekimleri işsizlik ve düşük ücret arasında sıkışmış mesleğimiz ve emeğimiz değersizleşmiştir.Diş hekimliği eğitiminin geliştirilebilmesi Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinin niteliğinin korunabilmesi, yurt dışına göçün durması ve Diş Hekimi emeğinin korunabilmesi için insan gücü planlaması yapılmadan Diş Hekimliği Fakültesi kesinlikle açılmamalıdır. Henüz eğitime başlamamış olan fakülteler ivedilikle kapatılmalıdır. Eğitim veren fakültelerde ise kontenjanların hızla azaltılmasını sağlayacak kararlar zaman yitirilmeden alınmalıdır.En önemlisi ülkedeki eğitim sistemi, siyasi popülizmden uzak bir yaklaşım ve bilimsel kriterlere uygun insan gücü planlamasıyla yeniden yapılandırılmalıdır.” şeklinde ifade etti.